fbpx

GIGT HOS HUNDE

FAKTA OM GIGT HOS HUNDE

Hvad er gigt

I et rask led er der mellem knoglerne et beskyttende lag af brusk, som sammen med ledvæsken giver en fri og gnidningsløs bevægelse i leddene. Brusken absorbere desuden for stød der kommer i forbindelse med løb og spring.

Når hunden løber, slides der på leddet og brusken, selvfølgelig i en større eller mindre grad, afhængig hvor længe den løber og om den er overvægtig. Tjek evt. om din hund er overvægtig.

I et sygt led vil mængden af både brusk og ledvæske være reduceret og ikke mindst kvaliteten af det er forringet. Når knoglerne  bryder igennem brusken, opstår der smerter i leddet. Når man er kommet dertil, er det svært at gøre noget effektivt.

Derfor er det en god ide at give sin hund de bedste betingelser for et godt og langt liv uden den helt store risiko for gigt.

Gigt hos hunde rammer ca. hver 5. hund.

Gigt hos hunde kan forebygges

Hvorfor opstår gigt hos hunde?

Det mest almindelig er at gigten kommer snigende med alderen. Den opstår i forbindelse med hundens daglige aktiviteter og belastninger i leddene gennem mange års løb og spring. De mange løb og spring giver et langsomt slid i bevægeapparatet gennem årerne, som man ikke opdager før hunden viser tegn på smerte eller ubehag.

Akutte skader kan opstå og ødelægge brusken og give smerter. Her er der også behov for supplerende “hjælp” i form af Glucosamin i fodret. Glucosamin kan også gives som et tilskud til det nuværende foder.

Sygdomme som albue- og hofteledsdysplasi kan også være årsag til smerter i leddene.

Overvægt en meget alvorlig faktor og de øgede belastning på leddene og kan give smertevoldende gigtforandringer. Al for mange hunde er overvægtige og man skaber derved selv problemerne for hunden. Tjek om din hund er overvægtig.

Kan man lindre slidgigt hos hunde?

Ja, man kan godt lindre gigt hos hunde. Ved dagligt at tilføre Glucosamin i hundens foder, kan du godt lindre eller i milde tilfælde fjerne symptomerne. Det nemmeste er at købe et hundefoder med Glucosamin tilsat, men man kan også give det som tilskud.

Sørg for at holde hunden slank, unødig ekstra vægt slider meget hårdt på hundens bevægelsesapparat. Daglig motion, tilpasset hundens evne og fysiske tilstand, uden overbelastninger

Symptomer på gigt hos hunde

 • har svært ved at rejse sig fra liggende stilling
 • kan ikke gå lange ture eller går langsommere
 • hunden hopper ikke ind i bilen mere
 • hunde vil helst ikke gå på trapper mere
 • hunden virker stiv eller bevægelseshæmmet efter søvn
 • hunden halter eller går stift på benene
 • hunden sover mere
 • slikker sig på et led
 • nedsat appetit

Har din hund nogle af ovenstående symptomer, kan den være blevet ramt af slidgigt. Jo før du begynder at give din hund hundefoder med Glucosamin, jo større chance er for at minimerer eller undgå slidgigt hos din hund.

Hvorfor for anvendelse af Glucosamin?

 • Formentlig det bedste og mest sikre naturlige middel mod smerter og stivhed ved let til moderat slidgigt
 • Kan dæmpe gigtsmerter og forbedre motorikken
 • Kan bremse nogle af de destruktive processer i leddene
 • Er et naturligt stof, der produceres i kroppen

HUSK: din hund kan ikke give dig besked om symptomer på ømme led, det opdager du først når det rigtigt gør ondt på hunden. Vær god ved din hund og giv den hundefoder med Glucosamin (Glykosamin) fra i morgen. Det vil hjælpe den resten af livet.

Hvad er Glucosamin?

Glucosamin er et et sukkerstof, som findes naturligt i hundens bindevæv, bl.a. brusk. Knogled og brusk belastes meget under aktivitet og nedbrydes faktisk ved hård fysisk aktivitet. Man kan med Glucosamin tilskud forebygge skader i led og brusk og sikrer at hunden har det godt efter fysiske aktiviteter.

Glucosaminen er med til at holde elasticitet i leddene og forebygger stive led og ømhed efter aktiviteter.

Man kan populært sige at Glucosamin er naturens egen gigtmedicin, fordi stoffet kan medvirke til at afhjælpe smerte og stivhed i kroppen relateret til alderen, ved at gøre leddene smidige. Derfor anbefales det også til Senior hunde, som trods sin alder stadig kan opretholde et aktivt liv og nyde sine ture.

Glucosamin til hvalpe er også et godt valg, især hvalpe efter store hunde, som skal vokse rigtigt meget på kort tid. Her er der ekstra brug for Glucosamin. Hvalpe skal vokse og udvikle sig meget hurtigt, hvilket stiller krav til knoglekvaliteten og leddene.

Hvorfor Glucosamin til hunde?

Giver du din hund en daglig dosis af Glucosamin, giver du hundens krop et overskud af Glucosamin, som den kan bruge til at  beskytte sine led og derved undgå slidgigt. Glucosamin danner synovialvæske, som smører og beskytter leddene i hundens bevægelsesapparatet, når hunden er aktiv, uanset om det er lidt eller meget.

Ofte bruger man hundefoder med Glucosamin til ældre hunde med led- eller slidgigt, altså når skaderne er sket. Men hvorfor ikke hjælpe hunden med et Glucosamin tilskud gennem hele livet, så man undgår eller i hvert fald udsætter tidspunktet hvor hunden får gigt?

Udviklingen af gigt kommer langsomt med alderen og er derfor meget svær at opdage i starten. Hunde skjuler sine problemer lang mere end vi gør, deres smertetærskel ligger langt over vores. Derfor er gigten ofte fremskeden når symptomerne viser sig og det kan være svært at hjælpe hunden.